
Bize sıklıkla sorulan sorulardan birisi de çene kemiği erimesi tedavisi mümkün mü? veya nasıl yapılır şeklinde. Çene kemiği erimesinden kasıt diş köklerini saran alveol kemiği. Diş ve diş eti sağlığı ile paralel seyreden alveol kemiği sağlığı hakkında bilgi verip bu kemiğin erime nedenleri ile ilgili bilgi verelim.
ALVEOL KEMİĞİ NEDEN ERİR?

Diş çevre dokuları dediğimizde diş etleri ve periodontal dolular ve alveol kemiği akla gelmeli demiştik önceki yazılarımızda. Diş eti sağlığının da çevre dokuların sağlığı için ne denli önemli olduğunu anlatmıştık. Şimdi konumuz çene kemiği erimesi. Bu durumun diş eti hastalığı ile başlayan bir süreç olduğunu sanırım söylemeye gerek yok. Bütün yazılarımda da belirttiğim gibi diş esti sağlığı sadece diş eti çekilmesi ile kalmaz, altındaki kemik ve genel sağlık durumu da nasibini alır.
Alveol kemiği kaybı bir çeşit kemik erimesidir. Ancak bu sistemik kemik erimesinden farklıdır. Kadınlarda sıklıkla adı geçen osteoporöz ile alveol kemiği erimesinin bir ilişkisi yoktur. Peki neden erir bu kemik? Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya dan alveol kemiği erimesi nedenleri ile ilgili aldığımız bilgileri size aktaralım.
Diş kaybının nedenlerinden birisi olan kemik kaybı genellikle kalıtsal faktörlerin devreye girmesi ile ilerler. Genetik etkenlere ilave olarak yetersiz ağız bakımı girdiğinde diş kaybına neden olacak derecede kemik kayıpları görülebilmektedir. Her ne şekilde olur ise olsun kemik erimesinin altında bir enfeksiyon vardır. Bu ister diş taşları ile ister periodontal cepler ile olsun diş ile kemik arasındaki bağlantıyı zayıflatır ve dişin sallanmasına kadar gider. Zaten mobilitesi artan diş artık kaybedilmeye mahkumdur.
Kemik erimesinin diğer bir nedeni de kemoterapi ve radyoterapi tedavileri olabilmektedir. bu durumda zaten implant tedavisi planlanmaz. Kaybedilen kemik dokusu ardından diş kayıpları olur. Rehabilitasyon için genellikle protez önerilir.
Diş Eti Enfeksiyonu ve Etkilenen Organlar

Diş eti hastalığı olduğunda bu hastalığa neden olan bakteriler vücudun diğer bölgelerini de olumsuz etkiler. Etkilenen organlar arasında böbrekler, kalp kapakçıkları, eklemler ve bütün damar sistemi gelir. Diş etindeki iltihap kan damarları yolu ile bütün vücudu gezer. Özellikle kalp ve damar sistemini etkiler. Kalp kapakçıklarında biriken iltihap hücreleri ciddi olumsuz sonuçları olan kapakçık enfeksiyonları için bir etkendir. Kan dolaşımı yolu ile böbreklerden geçen kan böbrek problemlerinin de ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.